Gravid og angst #1

Flashback til december 2014. Jeg var 24 år gammel og 9 uger gravid med vores planlagte barn, Elliot. Nedenstående udtalelser stammer fra min angst-dagbog, jeg tvang mig selv til at skrive i, når angsten nærmede sig. I de første måneder af min graviditet var min tilstand uudholdelig, og de skrevne ord er forfattet i kampens hede. Velkommen indenfor i hovedet på en angstramt:

”Angsten: Føler mig synsforstyrret, meget svimmel, utrolig restløs, men jeg er for svag til at gøre noget ved det. Har uvirkelighedsfornemmelse.. Som om jeg ikke rigtig er til stede. Jeg har svært ved at koncentrere mig om noget som helst. Kan ikke engang koncentrere mig om, at se tv eller bruge internettet på min telefon. Vil helst sove eller bare kigge ud i luften, men det kan jeg ikke finde ro til. Trækker vejret overfladisk, men firsøger at trække vejret ned i maven. Lige på nippet til et angstanfald i de sidste to timer især. Jeg kan ikke holde ud at være i mig selv. Vil helst bare sove det hele væk.

Hvorfor? Jeg er bange for at min tilstand er permanent. Har aldrig haft så ekstrem angst hele tiden. Har aldrig været bange for at gå ud højlys dag. Er bange for, at jeg er ved at blive skør eller miste forstanden. Jeg føler ikke, at jeg har kontrol over mine tanker. Angst for angsten.

Jeg er bange for at miste min kæreste, fordi han ikke kan håndtere mig. Er bange for at være gravid. Bange for at blive en dårlig mor. Hvad hvis jeg ikke kan styre mig selv? Er bange for at jeg kommer til at stå alene med en baby og angst. Er bange for, at der ikke er nogen, der kan hjælpe mig med min angst. Er bange for, at jeg pludselig kommer til at gøre skade på mig selv, fordi jeg ikke kan styre mig selv? Er bange for, at jeg ender ind og ud af psykiatrisk afdeling. Er bange for at få en psykose. Er bange for, at det i virkeligheden er for tidligt at få et barn. Jeg er bange for, at de 12 uger går, og jeg ikke længere kan få en abort, og at jeg pludselig fortryder, at jeg nogensinde blev gravid. Jeg er bange for, at jeg i et svagt øjeblik beslutter mig for en abort, og at jeg så kommer til at fortryde det resten af mit liv. Der er så mange ting, jeg er bange for.

Angsten sidder helt uden på tøjet, og jeg vil helst bare undgå at mærke det. Jeg vil helst bare ikke være.”

På daværende tidspunkt var jeg under et vanvittigt pres, da det bestemt ikke var alle, der synes, det var en glimrende ide at bringe et barn til verden nu. Det gav mig den vildeste angst, og jeg følte mig SÅ alene, og jeg havde kun meget få redskaber til at takle angsten med. Derfor er det rigtig vigtigt for mig, at dele det her med jer.

Jeg bliver ofte kontaktet af gravide kvinder, der er fuldstændige væltet af angst. De føler, at de er ved at miste besindelsen og overvejer at bakke ud af den ellers planlagte graviditet, fordi de har bildt dem selv ind, at deres krop og sind ikke er stærkt nok til at gennemgå det. Derfor vil jeg gerne fortælle alle de dejlige damer, at det på ingen måde er atypisk, at angsten får lov at fylde væsentligt mere i en graviditet end ellers. Jeg havde det forfærdeligt og kendte ikke til en eneste, der havde gennemgået det samme som mig. Netop derfor bryder jeg gerne tabuet. Det føles ulideligt – men det BLIVER bedre, og du KAN klare det <3 Se bare på mig. Jeg er en fucking god mor, er næsten færdig med min kandidatuddannelse og arbejder pt fuldtid. Det havde jeg ALDRIG forudset. Jeg troede mit liv var slut.

Ps. Dagenbogen er skrevet i en periode, hvor jeg var hos min mor 24/7. Min mor var min klippe i en meget svær tid <3

 

Hvis du oplever angst, så læs også:

Fuck af angst - Intro

Fuck af angst - Hvad trigger din angst?

Et angsanfald

 

Synes godt om

Kommentarer

Bettina - hverdagen med børn
Fedt at du tager dette emne op! Det er nemlig så vigtigt at bryde tabuet! Du er så sej 👍🏻💕
WWW.hverdagenmedborn.dk
Lise Kryger
Lise Kryger,
Kære dig, Det er så fint du skriver om det og tak, fordi du deler. Det er så tydeligt at du VAR kapret af angst og at det var angsten der talte, da du skrev. Og ja, det er nemlig lige præcis sådanne tanker man får, når angsten først bulrer løs. Og ja, det er når man er presset aller mest at angsten dukker op. Og ja, der er så meget man kan gøre. Og ja 😊 angsten falder igen og man kan lære at slippe angsten. For nogle altid og for sådan en som jeg - så meget at jeg har lært at håndtere den så jeg kan leve med de rester der er tilbage. Jeg har skrevet rigtig meget om angst - og også om hvordan angsten slipper igen. Du er velkommen til at dykke ned i nogle af de mange indlæg jeg har lavet på Slipangsten.dk's blog - måske du finder et godt tip du kan bruge... Jeg kæmpede også selv med rigtig meget angst, da jeg var gravid. Er dog så lykkelig fora t jeg gik det hele igennem alligevel. Så - vil bare lige skrive - skide godt gået af dig <3 De bedste hilsener, Lise
slipangsten.dk/hvad-er-angst/
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229