TABU-TORSDAG: SKIN PICKING

"Det eneste jeg kan tænke på er, hvornår jeg kan komme til at pille i det næste sår. Jeg vil bare lige have neglen ind under skorpen og kradse det af. Jeg skammer mig over det. Selv min kæreste får ikke lov til at se mine ben i dagslys, fordi det er dem, der er værst. Om aftenen når jeg skal sove, kører jeg mine hænder op og ned af benene for at finde den mindste lille knop, jeg kan pille i. Hør lige hvor ulækkert det er. Det værste af det hele er, at jeg spiser skorperne bagefter."

Mie, 33 år.

 

Mie lider af skin picking, der er karakteriseret ved en gentagen trang til at pille i huden i sådan en grad, at den tager skade. Vi alle kender måske i mere eller mindre grad trangen til at pressen en bums, kradse i et sår eller pille når huden skaller. Jeg er overbevist om, at jeg er langt fra den eneste, der kan opnå en form for tilfredsstillelse ved netop dette. Det er på ingen måde unormalt. Jeg kender meget få mennesker, der kan finde ud af at lade en bums i ansigt være uberørt. Havde jeg været uheldig med min hud og haft mange bumser, havde jeg lignet et stort krater. Jeg KAN IKKE lade være med at pille. Bumsen skal bare dø. Væk. Ud af mit ansigt! Og jeg fucking ELSKER, når jeg har et sår, jeg kan pille i. Og jeg skal seriøst anstrenge mig for ikke at pille i andres sår. Det kunne være så tilfredsstillende. Dog lider jeg ikke af den diagnose, der går under navnet skin picking. Dem der er ramt af den lidelse har i mange tilfælde en nedsat livskvalitet, fordi det hæmmer dem dagligt. Noget af det der fylder rigtig meget for dem, er skammen. Og lige præcis derfor skal vi snakke tabuet til livs, så INGEN går og føler sig unormale eller alene.

Her er der tale om en tvangspræget adfærd, som er yderst vanskelig at styre. Skin pickere piller i det ekstreme. Så meget at tankerne om, at de ikke må pille, fylder meget af deres hverdag. De bruger enormt meget energi på at gemme de dele af kroppen væk, der afslører det frem, de skammer sig over. I nogle tilfælde kan det betyde, at de isolerer sig. I kender selv til den ene gigantiske bums, man kom til at trykke i lidt for tidligt. Den vulkan der nu er skyld i, at man ikke ved, om man orker at tage til fest, gå på date eller andet i den dur. Det er kun vand i forhold til, hvad nogle kæmper med.

Skin pickere leder efter uregelmæssigheder i huden eller skorper fra tidligere afpilninger. De oplever en stor tilfredsstillelse ved at pille, og måske giver det dem ligefrem en indre ro. De piller, kradser, bider, klemmer eller trykker i nærmest alt, de kan komme til. Det kan være sår, bumser, hudorme, knopper, ar, insektbid eller andre ujævnenheder. Nogle bruger også andre værktøjer til at pille med. Det kunne fx være nål, saks, pincet, neglefil, kniv eller hvad end, der må være nyttigt. Det er heller ikke unormalt at dem, der lider af skin-picking spiser det, der må være revet af.

Skin picking er ikke noget, man bare lige kommer ud af, og de mennesker der er ramt af det skal tages alvorligt og mødes med empati. Kæreste, familiemedlemmer og andre tætte relationer kan synes, at det er fuldstændig tåbeligt, at vedkommende ikke bare får lidt rygrad og stopper med at ødelægge sig selv. Så nemt er det ikke. Skin picking er en lidelse, der ofte kræver professionel hjælp.

Jeg kender selv til et par stykker, der lider af skin picking, og derudover har jeg søgt nettet tomt for folk, der lider af det. Fælles for størstedelen af dem er, at de sjældent søger hjælp, da de skammer sig utroligt meget over deres lidelse. De føler sig ulækre, klamme, svage og usoignerede. Dét skal fandme rummes.

Det har INTET med rygrad at gøre. De er ikke skøre i bolden. Det er en lidelse præcis ligesom OCD. Og jo mere vi taler om det, jo lettere bliver det for de ramte at søge hjælp. Faktisk er det tilsyneladende en pænt stor procentdel, der lider af skin picking, og alligevel er det noget, vi kun sjældent hører om. Det vil jeg gerne lave om på.

#brydtabuet #tabutorsdag

Ps. Går i med et emne eller noget i synes, jeg skal skrive om til Tabu-torsdag, så skriv endelig til mig. Der er også mulighed for, at i skriver et personligt indlæg til mig, jeg kan dele anonymt. <3

Synes godt om

Kommentarer

Caroline
,
Tabutorsdag er da genialt! Stærkt 👏🏻👏🏻
MigogminTinderbaby
,
Men det er sejt af dig at dele!!! <3'
MigogminTinderbaby
,
Tak 😃