Hvad laver jeg?

Lige nu sidder jeg i sofaen og piller næse. Lillemand er i vuggestue og den pæne muskelmænd pumper jern og spiller smart i vores lokale fitnesscenter. Egentlig burde jeg smide min blegfede krop på græsset udenfor i det lækre solskinsvejr, men Hr. Nummi laver løjer med mig i dag. 4 gange inden for en relativ kort tidsperiode har jeg følt en enorm trang til at følge Broder Lort til svømning, men HVER GANG vi nærmer os poolen, nægter han at hoppe ned i vandet. What's happening!? Derfor har jeg været nødsaget til at blive inde i nærheden af kummen. Fedt.

I virkeligheden handler det her indlæg ikke om, hvad jeg laver lige nu. Det handler i stedet om, hvad jeg laver til dagligt, når jeg ikke er på Barsel. Jeg har før skrevet et indlæg om, hvem jeg er. Nu vil jeg uddybe et par af punkterne en smule.

Jeg har en Bachelor i Dramaturgi fra Aarhus Universitet. Hvad er Dramaturgi, og hvad laver man på en sådan uddanelse? Det er der flere af jer, der har spurgt om. Nu skal i få et svar :)
Dramaturgi er en spøjs uddanelse. I det første lange stykke tid følte jeg mig totalt malplaceret blandt de mange flippede teaterfreaks. Aalborg-pigen med basarmen skulle pludselig begå sig blandt kultiverede borgere, der havde styr på deres Stanislavsky og Strindberg. Volapyk, volapyk, volapyk. Jeg fattede NADA af alle de vældigt interessante samtaler om den fjerde væg, reteatralisering(ja, det er et ord) og commedia dell'arte. Hvad fuck snakker de om? Jeg er jo slet ikke klog nok til at gå her med alle de dannede unge mennesker. Var jeg den eneste, der dag efter dag sad og nikkede forstående med hovedet og flittigt tog noter, alt imens jeg indvendigt var ved at få en kolossal hjerneblødning af alle de nye informationer. Hvad foregik der? Er det bare sådan, det er at gå på universitetet?

Jeg ELSKER at lave teater, men det bliver ALDRIG mig, der sidder for bordenden i grupperummet og namedropper den ene teaterhistoriske periode efter den anden for at få credit af mine klassekammerater. Jeg synes, det er DØD-sygt for at sige det mildt.

Heldigvis har Dramaturgi SÅ meget mere at byde på. Når du ikke falder i søvn til de teoretiske fag(værkanalyse, teaterhistorie, kulturpolitik og videnskabsteori), har du en fucking fest til alle de praktiske fag, hvor du får lov til at arbejde med iscenesættelse, tekstproduktion og skuespil. Forestil dig 50 mennesker samlet i en kæmpe drama sal. De 50 mennesker bliver eksempelvis delt op i 5 grupper, der nu skal lave improvisationsteater ud fra nogle specifikke dogmer(spilleregler). En spilleregel kan være, at du kun må synge dine replikker. En anden spilleregel kan være, at i i gruppen kun må benytte jer af blå belysning. Kun fantasien sætter grænser. Man kan også komme ud for at skulle arbejde med rollespil. Ikke den slags i skoven med trolde og tryllestøv, eller hvad fanden der nu foregår i sådan en leg. Langt fra faktisk.

Som studerende besidder man selv alle roller i en produktionsgruppe. Skal vi fx lave et tetaerstykke af et kvarters varighed med 'Eventyr' som tema, udvælger vi i gruppen nogle der vil agere skuespillere, en der vil være instruktør, en der vil være produktionsleder, en der vil være koreograf, en der vil være dramaturg, en der vil stå for al scenografi, en der vil skrive manuskript osv. Derfor har du i løbet af de tre år rig mulighed for at prøve alle poster af og udforske, hvilket felt du helst vil arbejde med.

Dramaturgi er IKKE en udannelse, der er rettet mod at kunne blive skuespiller. Dog er man sommetider tvunget til at lege skuespiller for at kunne afprøve teorien. Shit, jeg har fået overskredet nogle grænser på det studie. En dag skulle jeg fx. tage en klovnenæse på og stille mig i midten af en cirkel. En cirkel dannet af 10 andre studerende. Min opgave var nu, at få personerne i cirkelen - der alle GLOEDE på mig - til at grine. VÆRSGO. Øøøhh.. Hvad fanden gør jeg? Galer som en høne? Fortæller en lam joke? Slår en prut? Angstprovokerende. Alle sidder og venter på, at DU gør noget sjovt. En akavet, men fed oplevelse. Det er altid sundt at udfordre sig selv - også selvom man ikke har lyst.
I mit afslutingsprojet fungerede jeg som koreograf i en fantastisk dygtigt produktionsgruppe. Jeg brugte TIMER på at udtænke og skabe den ene koreografi efter den anden. Jeg lavede komisk koreografi til selvskrevne sange. Jeg lavede vulgær og grænseoverskridende koreografi til musik fra Rammstein. Jeg agerede også skuespiller OG sanger. Jeg dansede foran alle de publikummer, der gladeligt var kommet for at se vores forestilling. Jeg sang solo foran de selv samme mennesker. Vi arbejdede til tider i døgndrift. Det var hårdt, og det var FUCKING fedt!
I min fritid brugte jeg endvidere en del tid på kassernerevyen, hvor jeg var både danser og koreograf. Hold kæft, jeg savner den tid. Lige et job for en pige som mig, der har krudt i røven og er fuld af ideer.

Med den her uddannelse i baglommen kan man mange ting. Jeg kan undervise i drama på en højskole. Jeg kan blive ansat som dramaturg på et teater. Jeg kan blive hyret til at koreografere en reklamefilm. Jeg kan blive repetoireansvarlig for Aarhus teater. Jeg kan blive pr. ansvarlig for diverse kulturelle arrangementer. Jeg kan blive produktionsleder på en filmproduktion. Jeg kan instruere børneteater. Mulighederne er mange. Én ting er sikkert; du bliver IKKE uddannet skuespiller, som mange fejlagtigt tror.

Til august fortsætter jeg på kandidatuddannelsen i Teatervidenskab og performanceteori med gymnasierettet sidefag i dansevidenskab. Fancy.
Og lad mig lige understrege, at hverken dramaturgi eller Teatervidenskab er en let uddannelse, hvor man blot kan lalle sig gennem fagene. De teoretiske fag er RØV svære, der er sindssygt meget læsestof, og nogle gange kan jeg sidde i to timer uden at overhovedet at fatte bare en brøkdel, af det jeg har læst. Og jeg er altså ikke specielt uintelligent. Jeg tager til tider mig selv i, at have overstreget en hel side med min gule overstregningmarkør, fordi jeg ikke kan vurdere noget til IKKE at være super essentielt for forståelsen af materialet. Shit, jeg glæder mig ikke til, at jeg skal i gang med at læse igen. Haha.

Nå, et meget anderledes indlæg fra mig med lidt viden om mit fag. Måske mest informationer om de sjove dele af at min fag. De tunge emner ville kede jer ihjel. Især hvis i slet ikke går op i teater. Desuden har jeg glemt alt, hvad jeg har lært i mit år på barsel, så i virkeligheden ved jeg ingenting. Kender i det?

Ha' en dejlig dag !!

Ps. Hvis i gik glip af mit indlæg omhandlende mit mega interessante liv og hvem jeg er, kan i læse det lige HER ;)

Pps. Jeg har endnu engang ikke orket at læse lortet igennem, hvorfor stave og kommafejl muligvis ses overalt.

 

Synes godt om

Kommentarer

Henriette // Blondinemor,
Jeg havde et års barsel midt i min uddannelse og mente jeg havde glemt alt! Fik dog ene 12-taller på uddannelsen (blærer mig lige), så det gik bo meget godt trods barselshjerne. Gå aldrig ned på kaffe og det skal nok komme tilbage til dig 😉
Blondinemor.dk
MigogminTinderbaby
,
Shit, det er godt klaret!!! 😍
Christina
,
Er lige opstartet mit studie igen, efter endt barsel - jeg har glemt ALT og ammehjernen hersker stadigvæk. Jeg er fortabt🙄 Held og lykke😳
Matilde
,
Min barsel slutter 29/8... Jeg har så 6 ugers valgfag, derefter bachelorprojekt og så forventes det fandme at jeg går ud på gaden og kalder mig selv for fysioterapeut - PAS PÅ DERUDE, siger jeg bare! 🙈 Til gengæld kan jeg skifte en lorteble (for det meste) uden at svine og jeg kan også lave alle former for grød/mos! 😂
Emilie
,
Jeg er vild med dig og din blog!😊 elsker seriøst alle dine indlæg 👍🏼 og dejligt med en indsigt i, hvem du er. Udover det virker du som en virkelig god mor!
Sidse
,
Jeg er også studerende og lige nu på barsel med mit andet barn. Da jeg kom tilbage efter første barsel fandt jeg pludselig ud af at jeg havde fået desiplin og pludselig kunne sidde fra 8-15 og så gå lige meget hvor langt jeg var nået, for lillepigen er bare det vigtigste.... Og det går ligeså godt for mig som for dem der sidder 10 timer i medicinerhuset (læser til læge).... Og jeg glæder mig meget til at få min hjerne tilbage til semesterstart!
MigogminTinderbaby
,
Det lyder egentlig meget logisk, nu hvor du siger det. Jeg FORESTILLER mig også, at jeg pludselig føler, jeg har en helvedes masse tid at læse i, fordi jeg er vandt til ingen tid at have til mig selv(barsel). Så det er sgu lidt spændende.. Og sejt, at du læser til læge med børn.. wow 😃
MigogminTinderbaby
,
Tusind tak 😃