Kvart tyrker, halv græker eller 10 procent iraner?

SOVETRÆNING ER NOGET LORT

0df7a44f-aa3c-4621-ae81-ed930f4285fd

Fuck saglig argumentation og de dertilhørende regler om påstand, belæg, hjemmel og jeg skal komme efter dig. Hvis du føler dig provokeret og vil nedbryde mine argumenter eller mangel på samme, så skal du være så hjertelig velkommen. Dette opråb kommer direkte fra hjertet. Faktisk skal du forestille dig, at du hopper ind i mit hoved og kan læse mine tanker. Her kommer de nemlig i en ufiltreret version. Dette er ikke en fucking artikel. Det er et blogindlæg, der bliver skrevet præcis sådan, som jeg ønsker at skrive det. ..Måske en lille smule i følelsernes vold. I kender mig!

Hvis du sovetræner dit barn, træder jeg dig muligvis over tæerne med mine kommende formuleringer. Dertil skal det siges, at jeg på ingen måde mener, at du som mor har handlet i ond tro. Jeg antager, at du enten ikke ved bedre, eller at du har været desperat og presset så langt ud, at du ikke så nogen anden mulighed. Det kan jeg – hvis jeg virkelig gør mig umage – godt sætte mig ind. Jeg hopper sgu også over, hvor gærdet er lavest nogle gange, men fandme ikke hvis det betyder omsorgssvigt for mit barn. Du kan sagtens kringle dine argumenter således, at alle mulige andre opdragelsesmetoder, OGSÅ kan risikere at betyder omsorgssvigt, men ligepræcis dén form for sovetræning, der hedder ‘godnat og sov godt’ eller lignende metoder, hvor man “lærer” barnet at sove ved at lade det græde, er der jo 40.000 beviser på, er dybt skadeligt for små babyer. Der er fucking forskel.

Jeg har for nyligt bidraget til denne artikel, hvilket har udløst RAMASKRIG blandt både mødre og fagfolk. Heldigt for mig, er jeg den eneste i den artikel, der ikke modtager massiv shitstorm lige nu. Jeg synes, det er i orden at bidrage til en diskussion med sin holdning og sine eventuelle tanker om, hvor latterligt/fedt noget kan være, men jeg synes også, at man skal passe på med at udtale sig om den enkelte kvindes evne til at være mor ud fra 12 linjer i en artikel. Det må være ekstremt ubehageligt at være de kvinder lige nu. Jeg er ret sikker på, at jeg ville sidde og græde mine øjne ud. Vi ved ingenting om de omkringliggende faktorer, der måske gør, at kvinderne har handlet, som de har. Vi ved heller ikke, hvad der ellers har indgået i den kontekst de citerede ord, er blevet taget ud fra. Det skal man altid huske!

Når det så er sagt, vil jeg benytte mig af muligheden til at fortælle alle mødre, fædre og kommende forældre, at det IKKE er meningen, at et barn på 6 måneder skal sove igennem. Det er OKAY og HELT NORMALT, at barnet vågner mange gange om natten og vil ha’ bryst/flaske, omsorg, nærhed, skiftet ble. You name it. Det er fucking hårdt og skide nederen nogle gange. Dét kan vi sagtens blive enige om. Hold kæft, hvor har jeg bandet og svovlet indvendigt mange gange, fordi den lorteunge, ikke gad sove. Min søn var langt over to før han for alvor begyndte at sove igennem, og vi har stadig perioder, hvor han vågner og har brug for mig, en tår vand, tryghed.. Det første år af hans liv var jeg oppe 5-10 gange med ham hver nat. Det var forfærdeligt. Jeg var ved at gå ud af mit gode skind. Men jeg tog en dyb indåndning eller skreg ned i puden, og gav ham det, han efterspurgte. Han havde brug for trygheden, og den fik han.

100 kroner på, at jeg dengang ville kunne anvende ‘god nat og sov godt’ metoden, og så ville han pludselig sove det meste af natten. Men hvorfor gjorde jeg så ikke det? Fordi det er fucking omsorgssvigt. Sorry to say. Men det er sgu vigtigt at få spredt ordet. Jeg diskuterede dette med en veninde, der blev en smule irriteret over, at jeg fik det til at lyde som om, at jeg sidder med den endegyldige sandhed i hånden. Dertil kan jeg kun sige, at der er MANGE måder at putte sit barn på. Der er ikke én rigtig måde at gøre det på. Alle familier er forskellige. Men der er satme én forkert måde. Og det er den måde, hvor man lader sit barn græde uden at træde til og give sin fulde opmærksomhed til det barn, der skriger efter det.

“Det virker”, siger forældrene og klapper i deres små hænder. Selvfølgelige virker det!? Du har nu lært dit barn, at det ikke virker at kalde på dig. Du har lært dit barn at give op. Hver gang din lille baby ligger utryg og ked af det inde i mørket, kalder det ikke længere. For du har lært din lille guldklump, at det ikke hjælper at kalde. Mor siger bare ‘godnat og sov godt’ og går ud igen. Det er sgu omsorgsvigt. Alle der prøver at bilde sig noget andet ind må – bevidst eller ubevidst – gøre det for at beskytte sig selv i denne hovedløse handling. Og det forstår jeg godt. Og det er sagt med den største kærlighed i stemnen. Du møder sjældent en mor der står stærkt nok i sig selv til at ville indrømme og/eller indse, at hun har svigtet sit barn. Det gør sgu nas at ændre på ens egen opfattelse af sig selv som mor. Men jeg er sikker på, at næsten alle mødre har gjort det bedste de kunne, ud fra de betingelser de har haft givet og den viden, de har været i besiddelse af.

Hvorom alting er.. Det er tilsyneladende ekstremt svært at give min mening om sovetræning til kende, uden det skal tages som mommy-shaming. Man må jo fandme helst ikke udtale sig om noget som helst mere, uden folk farer op i det røde felt og føler sig angrebet og dømt. Så lad mig lige understrege. Jeg kan GODT sætte mig ind i, at nogle mennesker enten af uvidenhed eller mental ustabilitet har anvendt sovetræning til sit barn. Jeg har selv foretaget nogle dybt latterlige valg, da jeg var allermest presset som nybagt mor. Men til alle jer, som bare ikke anede, at den metode var dybt skadelig for små babyer, så håber jeg at i læser mit indlæg og tænker jer en ekstra gang om, inden i går i panik over, at i ingen voksentid har og vælger at lade jeres børn græde sig selv i søvn.

Jeg siger ikke, at min løsning med samsovning er den rigtige for alle. Men én ting ved jeg. Det er fandme ikke omsorgssvigt at samsove. Vi kan også hurtigt blive enige om, at de fleste fagpersoner anbefaler amning til de små børn. Alligevel er der nogle der af private eller fysiologiske årsager vælger flasken. Herunder jeg selv efter 4 måneder. Men det er sgu heller ikke omsorgssvigt. Det er ikke direkte skadeligt for dit barn, at det får flaske. Kan i se forskellen!? Sovetræning er i en helt anden skala. Her er der ikke tale om, at alle bare skal gøre det på hver sin måde. Her er der tale om en metode, der efterhånden frarådes af alle fagpersoner, fordi der i dén grad er evidens for, at metoden sætter dybe spor i dit barns fremtid. Tænk lidt over det.

Til sidst vil jeg slutte af med at dele en glimrende kommentar til artiklen, jeg før omtalte. En kommentar fra en fagperson, der faktisk ved, hvad hun snakker om. Nemlig @kludder.mor, der også er ejermanden af den fantastiske tegning, jeg har fået lov til at bruge, først i indlægget:

e984bed2-f43c-41ef-ac12-83571532ea81

Den første der hashtagger ‘mommy-shaming’ får en flad! Så vil man sgu shames 😂 Jeg angriber en metode. Ikke den enkelte mor, selvom det måske kan føles sådan for de få, der skulle sidde og læse med, der har anvendt ‘godnat og sov godt’. Intet ondt om jer❤️ I har helt sikkert gjort, hvad i kunne på det tidspunkt.

Ps. Det VÆLTER ind med søde mænd og damer på min Instagram profil, og det betyder, at jeg efterhånden ligger langt mere indhold op på det medie. Så hvis du ikke vil gå glip af noget eller bare har alt for meget tid, så ka’ du jo lige overveje, at klikke HER.

 

 

60 kommentarer

 • Anne

  Jeg er ikke vild med godnat og sov godt metoden. Men jeg er heller ikke vild med at mødre langer ud efter andre mødre. Vi gør det alle så godt vi kan, og vi har ofte stort set intet indblik i de mødre og fædres liv, som vi langer ud efter. Det kan være fint at pointere en holdni g til, hvor man selv står og redegøre for egne valg og overvejelser, men jeg bliver ærlig talt ked af den brutale tone som du anvender over for andre forældre. Du gør det pissegodt selv, du ved hvad anerkendelse og forståelse betyder og du bruger selvsamme indgang i langt de fleste af dine indlæg. Jeg håber at mødre og fædre i fremtiden kan blive bedre til at række ud efter hinanden i stedet for at vi skubber hinanden og vores metoder væk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Tak for dit skriv… ser ud til linket er fjernet når jeg klikker på dit link til artiklen… Ved du hvor jeg kan læse artiklen ? Kan ikke finde den på chri chri… Tak på forhånd… vh Sarah, fuldtidsalenemor til to små drenge…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Den er blevet fjernet, men kan vidst findes på ammemafiaen.dk 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie

  Jeg kender ikke metoden og vil derfor ikke udtale mig om den.. Men jeg tænker at det handler om at mærke efter og lytte til ens barn, de første 6 måneder af vores datters liv, har vi samsovet, og hun blev ammet MEGET om aftenen/natten, pludselig ville hun ikke ammes, så vi gik over til flaske, og pludselig kunne ikke falde til ro når hun sov hos os, så vi puttede hende på eget værelse. Vi samsover stadig når hun har behov for det ❤️ Vi har aldrig haft behov for søvntræning, vel netop fordi vi har taget tingene i vores datters tempo, og fulgt hendes behov. Selvfølgelig var det hårdt for parforholdet, og røv nederen ikke at have nogen aften sammen som kærester, men vi overvejede ikke et sekund, ikke at lytte til hendes behov, og sætte vores eget højst! Vores måde at gøre tingene på er bestemt ikke “de vise sten” i min verden findes de ikke, for der er ikke to børn der er ens!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Kan kun være enig 🙏 Har ikke set den omtalte artikel – men er glad for at de valgte at fjerne den igen .

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone

  Jeg er ny på din blog og nøj hvor jeg allerede er solgt! 🙋🏻‍♀️
  Jeg går all in for tryghed, er selv vokset op med at sove hos mine forældre og da jeg begyndte at sove på eget værelse, fik jeg lov til at falde i søvn hos dem i stuen og båret i seng. Jeg er ALDRIG blevet nægtet tryghed eller omsorg og kunne ikke drømme om at gøre det mod min søn. Synes det er dejligt du spreder et godt budskab, så man netop ikke vælger disse løsninger i desperate tider. 😔
  Jeg har også hørt meget for at han sov oven på mig de første 3 mdr., at han sov sammen med os (gør han stadig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Jeg er SÅ ening med dig!! TAK for dig <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Jeg fik anbefalet “godnat…” af et familiemedlem som havde brugt metoden med succes. Jeg nåede til side 3 og måtte derefter lukke bogen, da det gjorde for ondt at læse. Det første halvanden år af min søns liv stod den på samsovning, men ved et tilfælde fandt vi ud af på en sommerferie at han sover virkelig meget bedre i sin egen seng. Så det har vi gjort siden og hele familien trives. Jeg tror det er vigtigt at føle sig lidt frem og finde ud af hvad der passer den enkelte familie. Men at græde sig i søvn er i min verden totalt No-Go!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hørt! Gav sundhedsplejersken en skoling i, hvor skadelig metoden er, da hun i sin tid ville have, jeg skulle bruge den på min 2-årlige datter

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Hvor er det dejligt og vigtigt med et indlæg som dette, for JA, det er omsorgssvigt, og jeg får helt ondt i maven, når jeg tænker på de børn. Der er videnskabelige beviser på, at det er skadeligt. Dem der har valgt at få børn, har tilvalg det, det er ikke børnene, der har valgt at blive født. Herhjemme praktiserer jeg også samsovning med mine to børn for at give dem tryghed, de har brug for. Tak for en SKØN blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Jeg græder nu. Nej, jeg ikke bare græder, jeg tudbrøler! Det gør jeg, fordi jeg er ramt af det her. Jeg er en af de forfærdelige, omsorgssvigtede mødre, og det gør ondt i mit hjerte hver evig eneste dag. Da min søn var et år blev han stadig ammet i søvn hver aften, og derudover også hele hans nattesøvn – måske med undtagelse af sammenlagt en time eller to. Jeg kunne ikke sove, når jeg ammede, så efter det havde stået på siden han var 4 måneder var jeg desperat og i en sindssyg tilstand pga søvnunderskud. Vi fik fagfolk ind over – en sundhedsplejerske og en psykolog. Det første de sagde var, at hans tilknytning til mig var for stor og han skulle lære at far også kunne putte og sove uden bryst. Alt i mig skreg imod det. Jeg sagde nej, jeg ville ikke. De kom tilbage et par måneder senere. Igen var det det samme forslag de kom med og intet andet. På det tidspunkt skreg min søn 2 timer hver aften når han skulle sove, da han pludselig ikke ville ammes, men alligevel ikke kunne finde ud af at falde i søvn på andre måder. Så jeg forsøgte alt! Alt jeg kunne gøre for han stoppede med at græde og stadig var hos mig og følte sig tryg. Intet virkede, og han stoppede først med at græde når han efter et par timer endelig ville ammes. I desperation takkede jeg ja til han skulle lære at falde i søvn i sengen selv. Jeg tudede som pisket hele dagen hvor vi skulle starte, men de to fagfolk sagde at det var det bedste for alle – også vores søn! De var jo fagfolk, så jeg stolede på dem. Vi startede på den nye rutine, hvor far puttede vores søn i sin seng, sad ved ham og sang, snakkede og holdt i hånden til han sov. Og ja, det virkede jo efter få dage – bare af de forkerte årsager. Det gør så ondt at skrive det her. Min kommentar er ikke for at forsvare metoden, men en ros til, at du udbreder budskabet til uvidende mødre og fædre (som jeg selv var dengang). TAK for det! Det jeg også ville med det her, var at fortælle, at det er ikke alle som har brugt den her metode (eller lignende, som vi gjorde), som bare synes det var fedt. Jeg har dagligt dårlig samvittighed – nok med god grund.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

   Har lyst til at gi’ dig en kæmpe krammer :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du må ikke slå dig selv i hovedet :’(. Din mand har jo været ved din søn, så selvom han har været ked af det, så var han ikke alene. Jeg har ikke læst på godnat og sov godt, men forestiller mig at man skal gå fra barnet selvom det græder? Og jeg forstår dit skriv som at din mand var der for din søn, selvom han ville have dig, men din mand var jo også en tryghedsperson for din søn 🙂 små spædbørn (særligt med kolik) kan også græde meget, selvom de er i armene og vugges mm. I mine øjne kan små børn sagtens være kede af det og forældrene kan ikke altid finde ud af hvorfor, men så længe det forsøges trøstet og kan mærke forældrene, så tager barnet ikke skade.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Jeg synes ikke du skal være så hård ved dig selv. Det lyder til at Far har siddet hos din søn og holdt ham i hånden når han skulle sove. Det er i mine øjne ikke omsorgssvigt for en af hans primære omsorgspersoner, som han kender og er tryg ved, er hos ham. Det er noget andet end når forældre bare siger godnat og går og lader barnet ligge ALENE og græde. Men din søn har jo netop mærket at der er taget hånd om hans gråd ved at Far har siddet hos ham og lyttet og trøstet. Klap I hellere jeg selv på skulderen over at I gør et godt stykke arbejde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

   Du skal IKKE have dårlig samvittighed! Uanset hvad folk mener om metoder, søvntræning, børneopdragelse eller noget som helst, så skal du ikke have dårlig samvittighed. Du har været der for din søn, og i har uden tvivl givet ham al den tryghed han skal bruge ❤️ Børn er forskellige, og der kan altså være perioder hvor børn på den ene eller anden måde næsten græder sig i søvn, uden at deres forældre har omsorgssvigtet dem. I øvrigt skriver du, at din mand holdt jeres søn i hånden og sang for ham til han sov. Det er ikke at lade ham græde sig i søvn – det er at være der for ham, tage sig af ham og lade ham vide, at han trygt kan falde i søvn, fordi man er der. Midt i alle de her “i favn” idealer, er det vigtigt at huske, at børn (og forældre) er forskellige, og ALLE gør deres bedste. Du har ikke noget at have dårlig samvittighed over. Jeg er sikker på, at du og din mand er de bedste forældre, jeres søn kunne ønske sig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Jeg synes slet ikke, du lyder som en dårlig mor <3 Giv dig selv lidt fred, og fortæl dig selv, at du gjorde det bedste du kunne ud fra de betingelser, du havde givet. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Nej nej, umiddelbart skal du da ikke have dårlig samvittighed! I har altså ikke praktiserer “Godnat og sov godt”, I har jo siddet hos dit barn og sunget og holdt i hånden og givet nærvær. Ved “Godnat og sov godt”-metoden forlader man rummet og lader babyen græde alene, jeg mener det er op til 20 minutter. Og man må ikke tage babyen op, om så den brækker sig af gråd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Har ChriChri valgt at fjerne deres artikel igen??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Det har de ja 🙂 I hvert fald fra hjemmesiden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  En af de pågældende kvinder der bruger sovetræning har skrevet på sin IG at det er en mor-shaming shitstorm hun er ude for og det er rigtig strengt for hun har bare sagt hvad der VIRKER FOR HENDE. Kan dog ikke lade være med at grine når man så hos ammemafiaen kan læse artiklen hvor hun ordret udtaler sig “jeg vil anbefale bogen til ALLE vordende forældre, og at jeg VED jeg som tvillingemor sidder med de vises sten” aaahhh… så siger man vidst lidt mere end bare hvad der virker for hende. Og jeg synes det er langt ude at man som kendis/blogger/something med MANGE følgere laver en anbefaling der er så langt fra faglige anbefalinger 😵

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det kan man undre sig over. Men jeg tænker ikke, at nogen af dem har udtalt sig i den tro, at det ville være skadeligt for andre børn, hvis deres forældre efterlever de givne råd og anbefalinger. Derudover er det også svært at sige, i hvor stor en grad de har anvendt de råd fra de tarvelige bøger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Man kan ikke læse artiklen fra linket. Den er fjernet.

  Jeg har ikke børn, men indlægget har givet mig noget at tænke over. Det allervigtigste er at give barnet det som barnet har brug for. Hvem har ikke brug for at blive trøstet, når man er ked af det eller andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det har jeg lige fundet ud af 🙂 Jeg er glad for, at det har givet stof til eftertanke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg er MEGET enig i, at ingen børn skal græde sig i søvn. Jeg forstår faktisk ikke, at man kan få sig selv til det…
  Vi har dog haft gode erfaringer med faste ritualer omkring putning og sengetid. Det er vel også en form for “søvntræning”? Men på en måde der skaber tryghed og genkendelighed i forhold til det at skulle i seng.
  Artiklen, du linker til, er i øvrigt fjernet fra hjemmesiden 😉✌

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Der er mange former for søvntræning, eller sovetræning, som jeg åbenbart synes, det skal hedde. Haha. Jeg tager særligt afstand fra de fleste former for ‘træning’ og fra at man skal ‘lære’ sin børn en hele masse ting. Så som dissideret pottetræning osv. Men dét er jo ikke nødvendigvis omsorgssvigt. Det peger alt dog på, at ‘cry it out’ metoderne er. Den form for søvntræning, hvor man mere eller mindre lader sit barn græde sig selv i søvn. Og det er særligt den metode, jeg tager stærkt afstand fra.
   I forhold til ritualer mener jeg, at det kan være rigtig trygt for barnet, at der er nogle faste hygge-ting inden putning. Eksempelvis at man først tager nattøj på, så børster tænder og bagefter synger godnatsang eller læser en godnathistorie. 🙂 Jeg tvivler på, at det er omsorgssvigt. Hehe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Vi anvendte metoden hos os. For os var det et nødvendigt onde. Sådan er livet. Havde jeg stået i det samme i dag, havde jeg valgt det samme. Du gør også masser af ting i forhold til din opdragelse, jeg aldrig ville indføre i min egen, men jeg kan godt lide dig alligevel. Jeg tænker der eksisterer ligeså mange metoder til opdragelse, som der eksisterer hjem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Jeg kender også folk, der har slået deres børn i afmagt. Det kan jeg ikke nødvendigvis li’ dem mindre af, men det ændre ikke min holdning om, at det er omsorgssvigt, forkert og skadeligt for barnet. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Jeg tænker der er mange aspekter i det. Og jeg mener absolut ikke, at man kan sammenligne med at slå. Jeg har ikke læst bogen, men vi kørte en kort periode på to til tre dage, hvor hun blev lagt i egen seng, hvilket hun ikke ville. Det medførte meget gråd og en naturlig anerkendelse af, at det ikke var fedt og at mor stadig var i nærheden. På dette tidspunkt var hun næsten 2 år. Forinden da havde jeg sovet med hende præcis som du gør med din søn og det var ikke med min gode vilje, at hun skulle i egen seng. Men det fungerede slet ikke. Hun kunne ikke falde til ro, når jeg var i nærheden og hver aften var en lang kamp, hvor jeg lå med hende kæmpende og skrigende til alt mellem 22 og 2 om natten, hvor hun nægtede at falde til ro. Det drænede ikke kun hende, men også resten af familien, at ingen nogensinde fik hverken ro eller søvn. På de der 2 dage lagde vi hende i sengen, kyssede hende og hun var naturligvis noget vred over situationen, hvorefter hun blev lagt ned igen på ny kysset og forfra igen. Jeg føler ikke, at hun græd sig selv i søvn, men det var samtidig heller ikke en pige, der hverken var glad eller tilfreds de dage. Men jeg kan stadig ikke se, hvordan vi skulle have løst det anderledes. Jeg er helt enig I, at det ikke er en metode man bør foretrække og slet ikke, for at lære et spædbarn at sove igennem. Det er heller ikke noget vi har praktiseret på hendes yngre søskende, men jeg kan simpelthen stadig ikke se, hvad vi ellers skulle have gjort for at løse det. Vi tror på samsovning og har en seng, der er 3 meter bred, så den kan rumme alle børn, men for hende fungerer processen omkring at falde i søvn simpelthen ikke, når jeg er ved siden af.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Hvis du har læst bogen, kan det være, at du sagtens mener, man kan sidestille det med at slå. Bogen forklarer omhyggeligt, hvordan at dit barn muligvis vil kaste op af gråd, når du går ud af rummet. Dit job som mor er så – ifølge bogen – at tørre opkasten op og forlade din grædende baby igen. Det lyder ikke til, at det er sådan du har gjort. For det første er der forskel på, om dit barn er spæd eller tumling. Med det sagt mener jeg ikke, at nogen skal græde sig selv i søvn. Uanset alder. For det andet gør det en stor forskel for det grædende barn, at der er forældre hos dem. At det ikke bliver forladt, når det har brug for sin omsorgsperson. SÅ ignorerer man barnets signaler om utryghed og frustration.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Ej, okay. Det lyder da også fuldstændig vanvittigt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det er lidt crazy.. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stalkeren

  CAN I GET AN AMEN!!!! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  – Jep, jeg er her stadig 🙋🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Jeg er simpelthen så enig.

  Og så tænker jeg – er det ikke nøjagtig det samme vi udsætter vores børn for vuggestue/dagpleje-start? Det er vel de færreste børn som ikke bliver ulykkelige, fordi de bliver forladt af deres mor eller far. Men med tiden opgiver fordi de ved at vi ikke kommer tilbage 💔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Jeg har ofte tænkt det sammen. Jeg tænker ikke, at det er omsorgssvigt, for børnene lærer at vi kommer tilbage. Det er vel de færreste, der efterlader barnet i vuggestuen for evigt.. Men vi kommer selvfølgelig ikke tilbage i den tid de stadig græder, og det kan bestemt ikke være skide godt for barnet. Dilemmaet er her, er vi lever i en verden, hvor ting koster penge. Herunder husleje osv. Jeg tror, at det er skide godt for vores børn at komme ud og lege med andre jævnaldrene, men måske ikke nødvendigvis i så lang tid, som er tilfældet for mange. Det er skide svært. Vi har en rigtig god institution, der ringer, hvis barnet er meget ked af det og/eller er utryg. Så har man muligheden for at komme og hente dem, hvis det kan lade sig gøre med job/studie. Jeg har været heldig at være studerende i hele elliots vuggestue-tid, hvilket betyder at jeg ofte har holdt ham hjemme, hvis ikke han ville afsted. Samtidig har jeg haft mulighed for at hente ham allerede efter en times tid, hvis jeg kunne mærke at han blev ked af, at jeg gik. Den mulighed har alle bare desværre ikke. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Artiklen er i øvrigt fjernet

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg er så enig med dig… og jeg kom sådan til at tænke på denne hjertesskærende scene fra en af mine yndlingsserier fra 90’erne – vild med dig/Mad About You, hvor de netop søvntræner deres baby. “Turn back the clock” siger vist det hele 😔 https://youtu.be/FBifwhMwCrI

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det er sgu ikke så rart at se på 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kira

  Se så bliver jeg sku da totalt pip GOG Glad i hovedet når jeg læser sådanne noget!!! sidder og læser din helt igennem fantastiske blog indlæg mens jeg råber HØRT HØRT,som en anden oberst hackel fra matador 👏🏻Problemet er måske bare at de Andre folk i toget syndes det er lidt underligt 😂men fuck det,for Jesus hvor er det bare rigtig, jeg holder så meget med dig.som pædago er jeg helt igennem enig ogsom mor til 3 er jeg evigt enig! Bum god påske og tak for en dejlig blok🐥

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Sådan ! Det er sgu altid fedt med rosende ord og god energi! 😀 Så tak for din dejlige kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Holm

  Jeg er næsten ALDRIG 100% enig med andre – specielt når det gælder opdragelse af børn. Og jeg undgår også at skrive kommentarer, men.. Fordi jeg selv er blevet svigtet dybt af mine forældre b.la. med ikke at anerkende min sorg, mit behov for tryghed og for ikke at lave mig mærke, at jeg bliver hørt. Det svigt har jeg oplevet som barn, og “sove-træning” er absolut noget af det værste. Jeg er 100% enig med dig. Det er så forfærdeligt. Ja, man kan hjælpe barnet med at sove på så uendeligt mange forskellige måder, men at direkte ignorere barnet for at få en ekstra time om aftenen til voksen-tid eller være utålmodig med den fulde søvn, er egoistisk. Gør hvad du mener, er bedst for jer og jeres barn, men lad dog forhelved være med at ignorere barnet. Kæmpe klap på skulderen til dig Alex – du tør sige fra og gøre det med store bogstaver. Jeg kan ikke andet end at være enig –
  tag fucking ansvar for jeres barn og drop hykleriet omkring søvn! I kan godt finde andre måder at gøre det på, end at ignorere barnet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Hvor er jeg glad for, at du har valgt at skrive en kommentar, for det er så vigtigt at vi bruger vores stemme i sager som disse ! Især når man, ligesom dig, faktisk taler af erfaring og har mærket på egen krop, hvad det kan gøre ved en.
   Så tak for dig og tak for din kommentar og dit skulderklap. God energi! Det kan jeg godt li´.. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anil A

  Hold kæft, hvor har du fat i den lange ende. Jeg har ofte tænk, hvordan jeg egentlig skal gribe det an, når mødrene i mødregruppen deler deres søvnstræningsråd med hinanden. Tror bare jeg sender dem et link til din blog 👍🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Det lyder som en god (og farlig) plan. Haha. Men jeg ville go’ for it! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea christensen

  Enig. Bare enig.
  Det er frygteligt, at der bliver sagt god for den metode af diverse fagfolk mm., for som nybagt mor er du på gyngende grund, og du kan fanme blive i tvivl om det er ok at børste tænder en dag.
  Dermed menes der, at jeg godt kan forstå, hvis nogle mødre kaster sig ud i den, for man bliver presset til det ypperste, hvis man er i søvnmangel! Jeg står selv i det pt… med en baby på 11 mdr, der stadig vågner 5-10 gange …

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Lige præcis. Man kan jo være i tvivl om alt som nybagt mor, og nogle ting tænker man virkelig bare ikke særligt meget over. Især hvis det er første barn, lader jeg mig fortælle. Og til dig vil jeg bare sige. Du bliver bedre! Hold ud. Skrig ned i pude og tænk på, at du SLET ikke er alene. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Amen! 🙏🏼 Det skader desværre så meget børnenes tilknytning til omsorgspersonerne 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det er rigtig ærgerligt og trist :/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Min datter vil om dagen kun sove hos mig og ikke i barnevognen udenfor. Åhh, alle de kommentarer jeg får på det. For børn skal jo sove ude!!! Men hun havde en alt for tidlig og hård start på livet, og hun har brug for meget nærhed og tryghed. Så vi har valgt, at det vigtigste er at hun er tryg og får den søvn som hun har brug for. Og så skal det med at sove i barnevognen nok komme på et tidspunkt. Og gør det ikke, så går det også. Tak for dit indlæg, det har givet mig ro i maven, til at fortsætte med at gøre det vigtigste, at give mit barn tryghed. Og ikke tvinge mit barn til at sove i barnevognen, bare fordi det er det “normale”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Dorte

   Hej Gitte, jeg vil bare lige fortælle dig at du gør det helt rigtige når du lytter til dit barns behov!
   Min søn på nu 2.5 sover stadig til middag med sin mor når han er herhjemme – i dagpleje, hos bedsterne osv har han lært at sove i barnevogn eller på en madras. Han havde heller ikke den ideelle start på livet men det at vi har sovet sammen har gjort at han alligevel er blevet tryg og sikker på sig selv når han færdes ude i verden – det er jeg ikke et sekund i tvivl om.
   Fortsæt du bare med at fylde dit barn op med nærvær og omsorg!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Hvis du spørger mig, gør du det helt rigtige. Jeg har på næsten alle tidspunkter sovet alle lurer med Elliot. Han har få gange sovet i barnevognen, fordi vi har været på farten med i disse tilfælde sov han oftest kun 20 minutter, hvorimod han kunne tage tre timer under min armhule. 😉 Først da han kom i institution skulle han pludselig til at sove i barnevogn, men der var pædagogerne gode til at være hos ham, og så sov han altså bare det mindre nogle gange. Da de begyndte at sove på madrasser sover han næsten altid med en pædagog. Behøver jeg at sige, at jeg er lykkelig for vores institution 😀 Anyhow. Bliv ved med det du gør, hvis det virker for jer. Du kan ikke give din lille baby for meget tryghed 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Tak for det oplæg! Du formår at komme af med dit “tankeskrald”, så man forstår hvor alvorligt du mener det, samtidig med at du bevarer empatien og forsøger at forstå brugerne af disse metoder. Super godt skrevet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Årh, tak. Det betyder meget for mig, at du fortæller de ting. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Hvor er jeg dog enig i alt hvad du skriver 👏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg er SÅ enig! Giv mig endelig verbale tæsk, men det ER sgu omsorgssvigt at lære sine børn, at der ikke kommer nogen hjælp, når man græder.
  Søvntræning er mange ting. Vi har med stor effekt (og lettelse) brugt Elizabeth Pantleys ‘Sov igennem uden gråd’ (begge bøger) til vores børn. Det er en form for søvntræning – men fokus er på at skabe gode rammer og vaner for søvnen. Der er også en masse faktuelt om søvn, som det hjælper at vide (fx som du skriver, at babyer altså ikke er skabt til at sove 8 timet i streg). Og vigtigst: der er ikke noget med at græde sig i søvn. Alle metoder er med kærlighed og omsorg og udgangspunkt i, at børn er forskellige og at der altså ikke findes magiske løsninger. Det er krævende for forældrene, men i min opfattelse alt besværet værd, og så har metoderne altså virket på vores unger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Jeg kender ikke den bog, du nævner, så vil nødigt udtale mig om den. Men gode rammer lyder som en god ting! 🙂 Og det sammen gør en viden om, at spædbørn ikke er skabt til at sove otte timer i streg, og at man ikke skal græde sig selv i søvn. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak. Bare tak. Mit hjerte græder hver gang jeg hører om nogle der bruger “godnat og sov godt” metoden. Selv samsover vi med alle vores tre piger, på 7 år, 6 år og 20 mdr. Er ikke i tvivl om at vi har trygge børn der sover godt om natten af den grund. Den lille har sovet igennem siden hun var 17 mdr., fordi hun har mor, far og resten af familien lige ved hendes side 🙂 keep up the good work 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kvart tyrker, halv græker eller 10 procent iraner?