X-kærester..

Sådan bliver du manipuleret af dine nærmeste..

img_6404

Kan andre mennesker påvirke, hvad du føler? Gøre dig vred? Gøre dig ked af det eller stresset? Bliver du respekteret af folkene omkring dig? Kan folk få dig til at ændre dine handlinger med deres ord? Lokke dig til at gøre ting, du i virkeligheden slet ikke har lyst til? Bliver du manipuleret af andre mennesker? Måske gør du uden overhovedet at vide det. Det er VIGTIGT at gøre noget ved det!

Der vil være mennesker, der manipulerer dig ganske ubevidst. Og så er der den grimme type af manipulation, hvor nogen helt bevidst prøver at manipulere dig til at ændre på din opførsel. Begge dele belaster dit nervesystem, giver dårligt selvværd og sætter sig som stress eller angst i det lange løb. Derfor skal du SELVFØLGELIG handle på det.

Eksempler på hvordan folk vil prøve at manipulere dig:

Chefen der forsøger at få dig til at tage en ekstra arbejdsopgave, du umuligt kan nå at udføre, ved at sige: “Jeg troede bare, at du ville have en lønforhøjelse på et tidspunkt…”

Bedstemor der forsøger at få dig til at komme juleaften i stedet for at tage på en tiltrængt ferie: “Jeg troede du gerne ville bruge tid med familie på sådan en dag..”

Veninden der ikke kan få den hjælp, hun har brug for i en stresset periode: “Jeg troede du elskede mig.. Jeg troede du var en af mine bedste veninder, der ville hjælpe mig..”

Faren der forsøger at få sønnike til at tage en universitetsuddannelse, når han hellere vil være tatovør: “Jeg troede, du var interesseret i at blive til noget stort en dag.. At få en god løn og en stabil fremtid?”

Ovenstående kaldes emotionel afpresning og bliver anvendt for at give dig en følelse af skyld, der er så ubehagelig, at du alligevel imødekommer vedkommendes ønsker.

Hvis du lader dig påvirke til at ændre din handling i mod din vilje, fortæller du samtidig din krop, at DU ikke er vigtig. At det andet menneske(bedstemor, chefen, far, veninden) er vigtigere end dig. Og her ser du en god grund til et lavt selvværd. Med dine handlinger viser du dig selv, at du ikke er noget værd. Eller i hvertfald ikke lige så meget værd som de andre mennesker omkring dig. At DINE følelser, ønsker og behov ikke er vigtige i DIT eget liv. You get the point?

Disse mennesker som prøver at påvirke din opførsel handler ikke i DIN bedste interesse, selvom de forsøger at få det til at lyde som om, at det er dine behov, de tilgodeser. De handler i deres egen bedste interesse og søger blot at få deres egne egoistiske behov opfyldt. Punktum.

Første skridt på vejen mod et bedre selvværd er at blive opmærksom på, at det her overhovedet foregår. Dernæst må du tage stilling til, hvem der skal være i stand til at påvirke dine følelser. DU bestemmer, hvem der skal have lov til at kontrollere din opførsel, og hvem der ikke skal.

Her er nogle eksempler på, hvordan man med ord kan stoppe en emotionel afpresning. Hvordan man siger fra, viser sig selv sit eget værd og passer på sit nervesystem:

“Virker det her på andre mennesker, for det virker ikke på mig. Jeg holder fast i min egen plan.”

“Jeg kan høre på dig, at du godt kunne tænke dig, at jeg bla bla.. Det kommer desværre ikke til at ske. Jeg har allerede besluttet mig.”

“Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have mig til at bla bla.. Men jeg har valgt at gøre, hvad der er bedst for mig.”

“Det betyder meget for mig, at du bekymre dig om mig. Men jeg har det godt med mit valg.”

Der er mange måder at gøre det på, og valget af formulering burde fuldstændigt afhænge af personen, der forsøger at manipulere dig. Endvidere om personen gør det bevidst eller ubevidst grundet eventuelle sårede følelser.

Næste skridt på vejen er IKKE at få det dårligt over at sige fra. Det er vanskeligt at skubbe den dårlige samvittighed fra sig, og det kræver øvelse. Du må gang på gang fortælle dig selv: “Jeg skal ikke have det dårligt over, at tage en beslutning, der er i min egen bedste interesse.” Det kan hjælpe at skrive det ned på en seddel, der fx kan hænge på køleskabet eller ligge et andet sted, hvor du ser den ofte.

Nu til en ende for denne gang. Ovenstående er et godt mix af, hvad jeg gennem flere års terapi har lært. Størstedelen har jeg dog lært fra den fantastiske Hollænder(som åbenbart er belgier), jeg lytter til på lydbånd til dagligt.

Ha’ en dejlig dag. Jeg selv er børnefri i weekenden, og selvom det er vældig ensomt nyder jeg, at jeg har tid til at skrive blogindlæg som disse. 🙂

Ps. Jeg er virkelig nysgerrig på at høre, hvad i tænker om det(host* manipulation).

19 kommentarer

 • Sus Andersen

  “Vil du gerne have at din søn skal bo på gaden?”
  “Vil du ikke være sammen med din søn?”
  “Vil du ikke have at din søn får det bedste?”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Er der nogen der siger sådan til dig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Super relevant indlæg i min nuværende situation. Er ved at tage mig sammen til at forlade min mand efter 10 år. Kan mærke hvordan jeg dag for dag giver afkald på mig selv og lader mig manipulere dagligt.. Dine sætninger vil jeg bruge når jeg (igen) forsøger at forlade ham..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Tak for et godt indlæg! De seneste år har jeg virkelig prøvet at sætte mig selv i første række og blive bevidst om de dårlige relationer jeg især har haft med nogle veninder, som nu langsomt er på vej ud.
  Eksempler på hvornår jeg har følt mig manipuleret:
  Veninde 1: “Jeg savner at du inviterer mig og Louise noget mere på besøg” Hvorfor ikke bare sige du savner at være sammen med MIG? Hvorfor den dårlige samvittighed?
  Veninde 2: “Ej hvorfor skrev du ikke til mig da du havde fri? Skulle bare bla bla så var jeg fri resten af dagen” Tjah måske jeg godt ville slappe af alene..
  Det er de der små stikpiller der forsøger at give en dårlig samvittighed, de er så giftige synes jeg.
  Synes bare det er rigtig svært at cutte venskaberne uden at såre nogen og tage en direkte ubehagelig snak med vedkommende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ja, det kan jeg godt følge dig i. Men som jeg skriver i indlægget, er der rigtig mange som ikke selv er bevidste over deres manipulation. Jeg kan i hvertfald personligt komme i tanke om nogle situationer, hvor jeg måske er kommet til at virke manipulerende, fordi jeg bare rigtig gerne vil have nogens hjælp, omsorg eller tid eller lignende. Så jeg tænker, at det faktisk kan være en RIGTIG god ide at tage snakke. At sige tingene som de er: “Jeg får lidt dårlig samvittighed, når du snakker til mig på den måde. Er det din hensigt?.. Eller ligende. Ja, du forstår 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for et rigtig fint indlæg, det er der mange der vil have glæde af! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fellowsinglemum

  Jeg blev vildt rørt over dit indlæg. Hmm. Sandsynligvis fordi du rammer noget:) Jeg har selv et ret beskadiget nervesystem og det skyldes nok ret meget, at jeg er elendig til at sige fra overfor manipulation. Kan genkende både min chef, min mor og mine veninder i de eksempler du giver. Men synes simpelthen det med at sige fra
  er noget af det allersværeste i livet og at mine erfaringer fra de få gange jeg har prøvet, har været at folk bliver helt vildt skuffede/fornærmede og så trækker jeg i land eller ender alli’vel med at få ondt i nervesystemet/maven. Not easy.
  Håber du hygger med fødselsdagsforberedelser mens E er væk (jeg kan så godt genkende din ensomhed i de der børnefri weekender).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Kender det alt for godt. Er også virkelig dårlig til at sige fra uden at få rigtig ondt i maven, men jeg prøver at gøre det alligevel. Måske vender man sig en dag til det. Tak, hvor er du sød 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mi

  Når livet bare kører derudaf, uden at man en eneste gang er stoppet op for at mærke sig selv og egne følelser, og pludselig rammes af angstanfald, så begynder man virkelig at mærke sig selv og hvor tit man egentlig ikke siger fra og sætter sig selv til side for andre. For mit vedkommende er jeg det meste af mit liv blevet “manipuleret” med og efter angsten har ramt mig er jeg blevet bevidst om hvornår det sker og hvilke mennesker der gør det mod mig, bevidst eller ubevidst. Jeg arbejder stadig på at sige fra og er elendig til det, Ja jeg får det faktisk ikke gjort. Fedt med et indlæg som disse, man føler sig ikke alene i verden. Elsker dine gode fif og gode råd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Det er jeg ked af at høre. Men som du selv siger, er det jo faktisk en god ting at angsten kommer, så man netop kan arbejde med de ting. Men det er svært at acceptere at der ikke lige er noget kvik-fix. MEN er glad for at du ku bruge mit indlæg. Er sikker på, at der er massere som os derude. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Dit indlæg kommer seriøst som kaldet.Min kæreste er lige gået amok – bla. smadret flere ting i lejligheden og skredet ud af døren med ordene “Hvis du ikke er klar når jeg kommer tilbage, så ser det rigtig skidt ud med os to” Det er jo for helvede manipulation og jeg prøver så ihærdigt på at være stærk lige nu og holde fast i, at vi ikke skal være sammen.. Men fuck hvor gør det også ondt indeni, når kærligheden stadig er der… Nå det blev lige lidt snak om mig selv, men årh hvor har jeg ikke lyst til at ringe veninder op og erkende det her. Er så mega flov over mig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Du skal for guds skyld ikke være flov over dig selv. Det ved jeg godt, at jeg sagtens kan sige. Det er jo rigtig modigt at bede om hjælp. Og det lyder til at du lige har stået i en RIGTIG ubehagelig og grænseoverskridende situation, som nærmere er en trussel og ikke en manipulation. Sig fra.. “Virker det der på andre. For det virker ikke på mig”. Det lyder til, at han er typen, der godt kunne tåle den slags sigen fra 🙂 Alt godt til dig <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Så så så rigtigt, men også så skræmmende. Så fucking svært at ændre og så svært at opbygge en rygrad og mod til at kæmpe imod.. du er så sej Alex!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Terese

  Wow, det gav virkelig stof til eftertanke. Kunne nikke genkendende til det hele – er så ekstremt dårlig til at sige nej og gør ofte ting af ‘frivillig tvang’ som jeg kalder det. Tror det er sundt at have tid til at tænke over sådann ting, det er jo fandens vigtigt at man huske at gøre tingene af lyst og kan se sig selv i øjnene bagefter, uden at have dårlig samvittighed.
  Fantastisk indlæg, positive tanker din vej! ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Tak for de søde ord. Det er nemlig fandens vigtigt! <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Jeg kender det alt for godt – jeg går alt for højt op i hvad andre mener og tænker om mig og de ting jeg gør.. det er dog blevet meget bedre, men nu er jeg altså også rundet 31…
  Men alligevel kommer det op i mig engang imellem, når jeg kan mærke at der er en forventning om at jeg gør et eller andet.. f.eks som det polterabend jeg egentligt skal til på lørdag.. alt i mig skriger, at jeg ikke skal tage med, men jeg er samtidig så bange for at skuffe andre, at jeg ikke får sagt nej tak til at deltage 👎

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Selvfølgelig skal du ikke med, til noget du ikke har lyst til at være med til. Men forstår sagtens hvordan du har det. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

X-kærester..