Om en vild aften og en lækker nat!

Rygning og graviditet! #brydtabuet

ANNONCE

image

For lidt over to år siden stod jeg med en positiv graviditetstest i hånden, og jeg dansede nøgen rundt på vores lille badeværelse af glæde. Faktisk var jeg upåklædt, fordi planen var at tage et langt bad, der skulle gøre mig klar til fest, ballade og druk selvsamme aften. Som følge af de to røde streger lavede jeg selvfølgelig om i planerne. Men den lille spire i min mavse skulle da fejres! Et varmt bad, mange smil og flotte dansetrin senere fandt jeg mig selv i køkkenet, hvor jeg lige ville ryge en smøg. For sådan plejer jeg at gøre, når der sker noget stort, spændende, nervepirrende eller lignende i mit liv. Men hov, fuck. Jeg måtte jo ikke ryge. Nu var jeg jo gravid og kunne ikke længere bruge undskyldningen om, at jeg jo alligevel skulle dø på ét eller andet tidspunkt….

Jeg stod med min cigaretpakke i den ene hånd og lighteren i den anden, imens tankerne fløj gennem hovedet på mig.

“Hvis jeg nu havde ventet til i morgen med at teste, så havde jeg jo alligevel røget den her smøg?”

“Der er ikke nogen, der opdager det, for det er jo kun mig der ved, at testen er positiv..”

“Måske er testen falsk positiv, og så gør det jo faktisk ikke noget, at jeg lige ryger én mere cigaret, indtil jeg tager en ny test..”

“Det er vel heller ikke helt en rigtig baby endnu. Er det ikke bare en lille klump? Den kan vel næsten ikke tage skade?”

Men når alt kom til alt, så kunne jeg bare ikke gøre det. Én ting er, at jeg vælger at skade min egen krop. En anden ting er, at jeg vælger at skade den uskyldige lille baby, der ligger i min mave, som slet ikke har et valg. Så jeg droppede det. Jeg smed cigaretterne fra den ene dag til den anden. Det føltes SÅ rigtigt, og alligevel var det svært! Jeg følte mig utroligt alene i min kamp om at holde fast i den beslutning, der for nogle synes at være så lige til og naturlig. Og netop DERFOR har jeg sagt ja til at hjælpe Kræftens Bekæmpelse med at bryde tabuet omkring rygning i graviditeten.

Jeg startede med at ryge på min Blå Mandag, da jeg var 13 år gammel. Jeg var efterhånden en af de få i min omgangskreds, der ikke røg, og jeg besluttede mig i irritation for at se, hvad der var så skide fedt ved at ryge. Det skulle jeg aldrig have gjort, for jeg blev dybt afhængig og fortsatte med at fylde mine lunger med røg i de efterfølgende 10 år. Det er vanvittigt svært at bryde en sådan vane. Baby i maven eller ej. En ting der for mig hjalp, var at snakke med andre kvinder, der stod i samme situation. At finde ud af, at jeg ikke var alene. At finde ud af, at jeg ikke var et forfærdeligt menneske, fordi jeg havde trangen til at fylde min krop med gift på trods af det lille liv i min dunk, som jeg jo på ingen måde kunne forholde til mig, da jeg hverken kunne se, føle eller mærke spunken.

Så.. Hvis du sidder derude på den anden side af skærmen og er gravid og afhængig af rygning på den ene eller anden måde så husk på, at du IKKE er alene. Faktisk har Kræftens Bekæmpelse skabt et ret genialt forum, www.røgfribaby.dk, der kan gøre det nemmere for lige præcis sådan en som dig at gennemføre et rygestop i forbindelse med graviditet. Ofte kan jeg tænke, at alle de gode råd man får om rygestop i øst og vest, ikke er fem potter pis værd, men dén her nye hjemmeside er ret fantastisk, hvis du spørger mig. På hjemmesiden har du mulighed for at søge støtte og inspiration fra andre kvinder, der sidder i præcis samme situation som dig, og du kan få gode råd til, hvordan man enten stopper med at ryge, eller hvordan man holder fast i sin beslutning, når først den er taget. For det er nok det sværeste; at holde fast!

Og nu når vi snakker om at bryde tabuer, så er det jo heller ikke ligefrem let at holde fast i sit rygestop, når først baby er ude af maven. Jeg vil gerne indrømme, at jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet kunne tillade mig at skrive noget om rygestop og Kræftens Bekæmpelse, når jeg – som flere af jer har set og hørt om – selv er faldet i et par gange eller 10. Ikke fordi jeg er afhængig af nikotinen, men fordi jeg nogle gange befinder mig i situationer, hvor jeg næsten ikke kan se nogen anden udvej. Situationer hvor jeg er sindssygt stresset, ked af det, rasende eller endnu værre.. Hvis jeg har alkohol i blodet. Men selvfølgelig kan jeg sige noget om det, for det er netop dét, der er hele pointen; vi skal turde at tale højt om det, så vi kan støtte og hjælpe hinanden. For det ER skide svært at stoppe helt og fuldstændigt! Men jeg tror på, at jeg kan. Jeg har været røgfri i halvandet år, så selvfølgelig kan jeg igen! Så jeg må op på hesten og huske mig selv på, hvor SEJ jeg er, hver gang det lykkedes.

Hvis i nu er nogle af de seje typer, der allerede ER stoppet med at ryge, så ville det være helt latterligt dumt, hvis i ikke lige deltog i den konkurrence, der lige nu kører på Røgfribaby.dk. I skal klikke HER, og så skal i fortælle om jeres rygestop. Ganske simpelt. Og for dét kan du vinde en lækker barnevogn fra STOKKE, en autostol fra BRITAX eller et gavekort til Babysam på 1800 kr.! Konkurrencen slutter først d. 13. februar 2017.

Nå, her til slut vil jeg benytte lejligheden til at poste det flotteste billede, jeg har af min gravide mave.

12651153_10153554076618952_6605539788345781557_n-2

Jeg er fandme lidt stolt af mig selv. Tænk engang at jeg har overlevet en hel graviditet uden røg.. At jeg har passet på min søn og jeg selv, selvom mine sindssyge hormoner og mit pressede sind MANGE gange har tænkt: “Bare lige ét hiv!?!?”. Klap jer selv på skulderen for alle de sejre i oplever. Små som store! Og med det sagt får i lige en video af gravide Stine Louise, der meget ærligt fortæller om sine tanker omkring rygning. Sådan!

 

Ps. Hvad tænker i om rygning i graviditeten? Måske har i selv stået i samme situation?

 

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse

13 kommentarer

 • Hej, jeg har lige læst denne artikkel omkring rygestop. Jeg ved ikke om tipsne virker. Har du nogle gode råd? Artiklen er vedlagt under hjemmesiden

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gustavo Woltmann

  Hvor var det bare et super godt indlæg. Jeg kan godt forstå trængen til at ryge, men det er super flot at du sagde fra.

  Gustavo Woltmann

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Jeg har selv røget i de til tider lidt for spændene teenager år… dog har jeg aldrig været gravid så lige den problematik har jeg (heldigvis) ikke stået med😊 MEN nu er jeg ved at være så voksen eller gammel eller moden (kald det hvad man vil) at tanken om børn begynder at fylde os mig og især hvordan søren jeg kommer igennem 9 måneder plus evt amning uden min koffein… jeg drikker snildt mellem 5 og 10 kopper kaffe om dagen foruden sodavand som der også er koffein i… koffein kan mindske fosterets vægt lidt ligesom rygning dog er kaffe jo slet ikke som smøger vil jeg skynde mig at tilføje☕️☕️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Kan sagtens forstå dine bekymringer. Men jeg tror, at de fleste kvinder finder noget gemt selvdisciplin frem fra et eller andet sted. Jeg ændrede kostvaner i sådan en grad, at jeg selv blev helt overrasket. Det skal du nok sagtens klare fint 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natasja

  Jeg er en af de mødre som røg under graviditeten og stadig ryger den dag i dag. Og det er ikke fordi jeg ikke kan sætte min søns behov over mit eget det er simpelthen fordi jeg ik kan holde op og heller ikke har lysten til det. Min søn er det vigtigste i verden og han mangler ik noget hverken kærlighed eller nærvær han er helt fin sund og rask. Jeg kan så absolut ikke snuppe de mødre der ser ned på en anden mor fordi hun vælger at ryge. Om hun er gravid eller har født kan være lige gyldigt men man skal ikke hæve sig over andre mødre fordi de tager et valg hvad enten det er mig eller en anden. Nu er det jo ikke sådan at jeg ryger min søn i hovde. Her hjemme ryger vi udenfor. Men jeg tager hatten af for den som kan og kunne holde op med at ryge byder under graviditeten og efter.. Men en ting er sikkert man hverken er eller bliver en dårligere mor eller far for den sags skyld af at ryge.
  Så hurra for at bryde tabuet..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Jeg kan sagtens forstå, at det kan være rigtig svært! Især efter når baret ikke er i ens mave, og man jo bare kan flytte sig fra barnet(hvis man har mulighed for det). Det gør det rigtig vanskeligt at stoppe. Og det gør det jo ikke lettere, hvis man slet ikke har lyst til at ryge. Jeg har flere gange forsøgt at stoppe for andres skyld, fx kærester, men hvis man virkelig ikke er motiveret, er det jo nærmest umuligt. Det store spørgsmål er jo så, hvordan man kan blive motiveret. Ja, lige pt kunne jeg godt bruge et svar på det 😀 Hehe. Tak for din kommentar <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  WOW!! Det må være den smukkeste preggo mave i verdenshistorien!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Årrrrh, tak.. Den gik rent ind 😀 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie Andersen

  Jeg har aldrig selv røget (eller født et barn for den sags skyld), så jeg har ikke erfaring på området. Alligevel skal jeg være ærlig at indrømme, at jeg er en af de der pisse irriterende typer, der virker ser ned på rygende gravide kvinder eller kvinder/mænd der ryger i nærheden af gravide/børn. Derfor fik jeg faktisk super meget ud af at læse dit indlæg. Jeg har aldrig tænkt over, at afhængigheden jo selvfølglig ikke forsvinder idet man er gravid. For mig at se, har det altid været et spørgsmål om at sætte sig ud over egne behov og tilgodese andres (som jo er nødvendigt i mor-rollen). Min manglede reflektion over emnet skyldes nok i højeste grad at jeg ikke kan sætte mig ind i afhængigheden, da jeg absolut intet kendskab har til den. Dit indlæg nuancerede derfor virkelig min opfattelse. Jeg synes stadig ikke at det er okay at ryge som gravid/i nærheden af børn – dit barn har ikke selv bedt om det, eller valgt at have en ryger-mor/forældre – men jeg vil nu kunne forstå det på en anden måde, og derfor også undgå at se ned på kvinderne og istedet se det fra et mere nuanceret perspektiv. Tak for det

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Ej, det er jeg virkelig glad for at høre. Altså at min indlæg nuancerede din opfattelse en smule. Jeg synes bestemt også man skal gøre alt, hvad der står i sin magt for at blive røgfri når man er gravid, og jeg håber ikke at mit indlæg bliver set som sådan et: “Det er okay at ryge når man er gravid”, for det var i hvertfald ikke hensigten. Hensigten var netop, at få folk til at tale højt om det, så vi kan støtte hinanden, når det er svært. For det er OKAY at trangen til at ryge ikke bare helt naturligt forsvinder, så snart de to streger er på testen 🙂 Men tak for din kommentar. Den gjorde mig virkelig glad 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg er helt enig i at de gravide der har brug for hjælp til at stoppe med at ryge, skal have den nødvendige hjælp.
  Når det så er sagt- så har jeg ingen respekt for folk der ryger når de først har indset at der vokser et lille liv i deres mave.
  Fra jeg var 15-29 røg jeg Ca 20 cigaretter om dagen. Jeg elskede at ryge og så ingen grund til at stoppe. Indtil jeg indså jeg var gravid. Der stoppede jeg med det samme, og startede ikke igen efter fødsel, og nu er jeg gravid igen så det giver sig selv. Jeg savner det stadig engang imellem- men der er to små mennesker der er vigtigere end mig nu.
  Jeg er ret hård på det punkt, og hvis man ikke kan tilsidesætte egne behov (og lad os sige det som det er. Vores krop eller psyke har IKKE behov for at vi ryger. Det er noget vi bilder os ind. Hvis man ikke kan tilsidesætte det i 9 mdr. Så får man et gevaldigt problem når først baby er kommet, for så kommer ens behov i anden række. Det kan der ikke laves om på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MigogminTinderbaby

   Sejt at du kunne stoppe og tager det i stiv arm! Bliver jeg gravid igen, er der heller ingen tvivl om, at jeg stopper i det sekund, jeg finder ud af, at der er en bebs i maven. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om en vild aften og en lækker nat!